Press "Enter" to skip to content

Heeft je smartphone beveiligings- en antivirussoftware nodig?

We weten allemaal (of zouden inmiddels moeten weten) dat je antivirussoftware nodig hebt voor je laptop of desktop computer. Er is zoveel schadelijke software in omloop en je moet je computer beschermen. Maar hoe zit het dan met je smartphone of tablet? Je Samsung of Windows telefoon? Het antwoord is ietwat ingewikkeld…

Ja, je hebt waarschijnlijk de een of andere type van beveiligingsapplicatie nodig op je smartphone en tablet, omdat je beveiligingslekken hebt ook op deze apparaten. Maar hoe groot de kans is dat je met malware te maken zal krijgen en welke je opties zijn om jezelf te beschermen, hangt sterk af van het type apparaat dat je bezit.

Android

android virus

Omdat ze behoorlijk laks zijn voor wat betreft het screenen van applicaties, laten de Android app stores, ook die van Google, regelmatig een flinke aantal applicaties toe die specifieke malware voor Android bevatten. Een verraderlijke bedreiging die steeds vaker opduikt dan in de vorige jaren is ransomware (de FBI ransomware is een goed voorbeeld) en je smartphone hiertegen beschermen kan je een hoop ellende besparen in het geval dat je per abuis een kwaadaardige applicatie downloadt.

Voor wat betreft mobiele malware bedreigingen, heeft Android bijna het monopolie. Er zijn rapporten die aangeven dat meer dan 95 procent van de mobiele malware gericht is op deze besturingssysteem. Gelukkig, zijn er een aantal antivirus en anti malware applicaties van hoge kwaliteit beschikbaar voor Android en de juiste software kiezen komt eigenlijk neer op welke interface het makkelijkst te gebruiken is. Op dit moment, geven de tests van AV-Test hoge cijfers aan verschillende gerespecteerde antivirus apps. Om deze hoge cijfers te halen, moesten de applicaties zowel detectietests passeren met meer dan 3000 stuks echte malware, alsook een minimale impact hebben op het leven en de prestaties van de batterij en geen vals alarm veroorzaken. Sommige van deze applicaties, zoals Security Audit van ESET en Total Security van Qihoo 360 bieden ook andere functies.

Je kan ook applicaties installeren zoals DroidWall, die een firewall leveren voor je Android telefoon, maar om dit te doen moet je meestal rooting toepassen (toegang krijgen tot het root-account van het apparaat, iets dat de fabrikant niet toelaat) en potentieel je apparaat aan extra gevaar blootstellen. Rooting is hetzelfde als jailbreaking bij het iOS van Apple. Een firewall toevoegen zorgt voor een extra laag van bescherming, maar een firewall is niet absoluut nodig, gezien de manier waarop Android telefoons meestal worden aangevallen.

Een andere belangrijke stap om je Android smartphone te beschermen is uitkijken voor malvertising ( kwaadaardige reclame). Disconnect, een zeer goede privacy extensie voor je browser, biedt een oplossing tegen malvertising, genaamd Disconnect Malvertising, dat je kunt downloaden voor je Android toestel. En je kan in de eerste plaats het laden van advertenties tegenhouden door de Adblock Browser te gebruiken, aangedreven door AdBlock Plus.

iOS

malware app iphone - ipad

Regelmatig, hoor je mensen vertellen dat OS X en iOS geen antivirussoftware nodig hebben omdat iOS feitelijk een verkleinde versie van de Mac besturingssysteem is. Je hebt dus geen antivirussoftware nodig op je Mac computer maar, heb je het ook niet een virusscanner nodig op je iphone?

Op iOS is de situatie, voor wat betreft antivirus/anti malware, heel wat anders dan op Android. Apple houdt de applicaties in de App Store veel beter in de gaten, (de zogenaamde “walled garden” benadering, een afgesloten ecosysteem), dan Google en andere Android-virusscanner leveranciers. Dit maakt het veel minder waarschijnlijk dat je malware kan downloaden vanuit de App Store. Om deze reden, laat Apple niet eens legitieme antivirus applicaties toe in haar App Store. Ze zijn niet nodig, althans niet volgens Apple.

Het is ook waar dat Apple haar iOS vanaf het begin heeft ontworpen om zeer veilig te zijn, waar systeem scannende applicaties niet toegelaten worden tot de App Store. De veiligheidsapplicaties die je wel vindt hebben alleen beperkte scan mogelijkheden, vaak voor een email bijlage, bijvoorbeeld, of voor afzonderlijke bestanden. Dit maakt ze natuurlijk minder effectief als antivirus applicaties, maar is ook geen probleem, gezien de lage kans dat je er een nodig zal hebben.

Het is een ander verhaal indien je je iPhone jailbreakt om applicaties te downloaden en installeren die niet goedgekeurd zijn door de App Store. Als je applicaties elders haalt, is er een grote kans dat je iets vervelends downloadt. Er zijn precedenten, en heel wat mensen hebben te maken gehad met malware op hun jailbroken apparaten. En als je op zoek bent naar een antivirus oplossing voor een jailbroken toestel, dan sta je er alleen voor, want onafhankelijke antivirus testers voeren geen test uit. Bovendien leveren grote antivirussoftware leveranciers geen volledige antivirus applicaties voor iOS en het is dus moeilijk om te weten of er een app is die je zou kunnen vertrouwen.

Malvertising blijft een potentieel gevaarlijk aanvalsmethode, dat wel. Maar Disconnect Malvertising is ook beschikbaar voor iOS en de AdBlock browser zal je helpen beschermen tegen malvertising. Het gebruik van deze twee applicaties zou je redelijk veilig moeten stellen voor de meeste bedreigingen voor iOS. Mits je apparaat jailbreakt, natuurlijk, want dan is het allemaal tevergeefs.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
%d bloggers like this: